Utställningsproduktion

 

Tillsammans med fotografen eller konstnären tar vi fram allt som behövs för att utställningen skall bli så lyckad som möjligt. Bilderna, utseendet, ramningen, hängningen, belysningen. Olika vilder kräver olika sorters material, vissa bilder blir bäst på matt papper, andra på blankt och ibland är det canvas eller  polyestertyg som behövs för att lyfta fram bilderna och konstverket på ett så fördelaktigt sätt som möjligt. Vi har många olika sorters papper och material att välja på. Men det viktigaste av allt är trots allt att bilden ser ut så som artisten vill att den ser ut och, rätt färger och bildtoner, rätt gråskalor och det arbetet gör vi tillsammans i vår studio.

Färdig storbild på Vivianna

Så här löste vi ”friflygningen”. Lätt träram på baksidan fungerar både som distans och som upphängning.

 

 

Bild: Två canvasprintar till fotograf Ronney Lantz som väntar på leverans.

Bild: Här på Stora Hotellet i Tomelilla hänger Ronney Lantz härliga canvasbilder.

FineArt Printing

FineArt Printing kräver förutom rätt utrustning även kunskap om hur utrustningen används, vilket material eller papper som passar bäst till vissa typer av bilder och färger. Känslan för det fotografiska och konstnärliga i bilden. Allt som tillsammans ger en digital produktion av Fine Art Prints med högsta möjliga kvalitet.

Vi använder Epson-skrivare för all vår produktion. Med vattenbaserat pigmenterat bläck i 11 olika färger gör att vi får fram maximal färgomfång. Konstpappret vi använder är syrafritt och oftast utan optiskt vitmedel. Optiskt vitmedel används i papper för att göra pappret vitt – men är också det som orsakar att färgerna bleks av UV-strålar. Hållbarheten och arkivbeständigheten på våra utskrifter ligger på mellan 70 och 200 år, beroende på hur den förvaras.  Dessa bläckstråleutskrifter med pigmenterat bläck kan jämföras med det bästa färgfotografpappret som håller ca 40 år under samma förhållanden.

Vår Epson Stylus Pro 9900 ger oss möjlighet att göra bilder på upp till 44 tum (111 cm). Totalt 11 olika färger används och ger ett mycket stort färgomfång, större än vanligt färgfotopapper en s k c-print. En annan fördel är också att vid printning med vattenbaserat bläck slipper man hela den kemiska process som traditionell fotokopiering innebär.

Konstreproduktion

Konstreproduktion innebär att ett konstverk scannas eller fotograferas av. Om konstverket består av tydliga penselstreck, textil eller annat som gör det ”3-dimensionellt” är det viktigt att vid fotograferingen få fram alla skuggor. Utskriften måste upplevas som en verklig reproduktion av konstverket och inte bara som ett fotografi. Därför är det ibland t om bäst att fotografera utomhus i lagom mycket solljus för att få de där naturliga dagsljus-skuggorna i bilden som är svårt att frambringa med studioljus.

Bild: Foto på Gunilla Luigas verk såsom det ser ut på den färdiga utskriften. En reproduktion på reproduktionen! Pappret vi använde här var Epson Traditional Photo Paper 330g A2. Ett halvblankt papper med en underbar yta som lyfter både skuggor och färger.

Bild: Gunilla Luigas original nederst och reproduktionen överst. Gunillas verk består av mycket textil och ställer stora krav på avfotograferingen för att behålla den naturliga 3-dimensionella känslan.

Digigraphie

Digigraphie innebär att ett foto eller konstverk skriv ut i en signerad, numrerad och begränsad upplaga. Precis som vi är vana att hantera t ex litografier. Skillnaden är tekniken som används för att skapa verken. Varje verk kallpräglas eller bläckstämplas med Digital Design Österlens Digigraphiestämpel. Detta för att garantera att utskriften är gjord på certifierat papper, med certifierad printer och att hållbarheten på verket är minst 70-200 år, beroende på material och hur den sedan förvaras. Till varje utskrift följer även ett äkthetsintyg.

Bild: Gunilla Luigas Digigraphie-printar klara för leverans. Dessa utskrifter är gjorda på pappret Hahnemühle Torchon 385g. Ett väldigt grängat (strukturerat) papper som påminner om ett tjock akvarellpapper som legat i blöt och sedan torkat. Ett fantastiskt papper som gör rätt för begreppet konstpapper.

 

One Response to Utställningsproduktion

  1. […] till Sveriges återkommande konstrundor, framförallt de i Skåne. Läs mer på vår sida om Utställningsproduktion. Digital Design Österlen Per Helsas Gård Besökaregränd 1 271 42 Ystad 070 – 300 41 97 […]

Lämna ett svar