Så här gör du en egen KapaTavla

On 12 september, 2011, in Digigraphie, Fine Art Printing, Produkter, Uppdrag, by erlandlundin

Vi jobbar hela tiden med att utveckla hur vi kan presentera våra utskrivna bilder på olika papper, material och upphängningar. Ett problem vi brottats med var att vi ville hitta ett snyggt sätt att leverera och presentera utskrifter på matt papper utan att behöva ramas och glasa dem. Visserligen håller utskriften lite längre bakom glas, men den där sköna, matta känslan som en utskrift på matt Fine Art Papper ger försvinner bakom glas. Och att bara nåla upp en utskrift på väggen eller att ha den i en portfolio är inte kul.

I början av året kom Fotograf Peter Löfqvist med en lysande idé om att helt enkelt fästa ett passepartou på utskriften, fästa alltihop på en kapa-skiva och sedan leverera den så färdig till kund. Ingen av oss hade sett det tidigare. Konceptet blev succé, och vi vidareutvecklade det hela till en produkt som vi helt enkelt kallar KapaTavla.
Idag har flera fotolab och hemmaprintare konceptet i sin verksamhet och vi vill här ge en kort beskrivning på hur du själv kan göra en KapaTavla likt den här som vi levererade till 2Brides i Stockholm i somras.

Vill du inte själv göra utan få den levererad direkt till din kund – kostar en komplett KapaTavla 40 x 30 cm, printad i kvalitet Digigraphie, två stämplade certifikat, packad i  supersnygg mapp – 900 kr + moms. Leverans och frakt ingår i priset.

Så här gör du

Vi visar hur en av bilderna från en Essence Vitae fotografering gjord av Irsta fotostudio blir en KapaTavla.
Vi gör en tavla med standardmått på passepartout ; yttermått 40×30 cm och innermått 29×19 cm

1. Skriv ut bilden 29,5 x 19,5 cm för att passepartout säkert skall täcka bilden. Mina passepartou kommer färdiga från Canson Sverige och har en naturvit ton.
Fäst små syrafria tejpbitar runt bilden. Det är dessa som fäster bilden i passepartout.

 

2. Tryck passepartout på bilden.

 

3. Skär till en kapa-skiva med måtten 39,5 x 29,5 cm. Alltså 5 mm mindre är passepartouts yttermått. Det ger en kant på 2,5mm som ger en skuggande tavelkänsla och döljer den ganska fula kanten på kapa-skivan.

 

4. Ta bort skyddsplasten och fäst kapa-skivan på baksidan av bilden och passepartout. Kavla skivan med en kavel eller ett tjockt papprör för att skivan skall fästa bra.

 

 

 

Här syns tydligt hur passepartout går utanför kapa-skivan som skapar en tavelkänsla med skugga mot väggen när bilden är upphängd.

 

5. På baksidan centrerar och fäster du en upphängningsanordning speciellt gjord för kapa-skivor. Kroken finns hos de som säljer kapa-skivor. Jag köper både skiva och upphängning hos Matton.

 

6. Nu är tavlan klar.

Men, om det dessutom skall vara en Digigraphie-print och den skall levereras lite snyggare till kund så är det lite kvar att göra. För att det skall vara en godkänd Digigraphieutskrift räcker det inte att det är på rätt sorts papper och med rätt sorts bläck, bilden skall också stämplas och förses med certifikat.


 

7. Digigraphie-certifikaten skrivs ut i två ex. Ett som fästes på baksidan av tavlan och ett som levereras med i paketet. Den andra certifikatet är till för att om tavlan ramas eller fästes på något annat, skall det alltid finnas ett synligt certifikat. Hela tjockleken på tavlan är ca 3 mm och det går att lägga alltihopa i en ram om man vill göra det en dag. Men fram tills dess, är tavlan klar att hängas upp.

 

8. Ett lager tunt silkespapper som skyddar bilden.

 

9. Ett lager bubbelplast som skyddar passepartout.

 

10. Och till sist kronan på verket. Alltihop packas i en snygg förpackning, här en handgjord mapp som heter Cachet Earthbound från Dale-Rowney.

 

 

 

Vill du inte själv göra utan få den levererad direkt till din kund – kostar en komplett KapaTavla 40 x 30 cm, printad i kvalitet Digigraphie, två stämplade certifikat, packad i  supersnygg mapp – 900 kr + moms. Leverans och frakt ingår i priset.

Jag säljer mapparna från Dale-Rowney och de finns i två färger och tre storlekar: A4 (100 kr), A3 (175 kr) och A2 (300 kr). Priserna ex moms.
Skicka mig ett meddelande här om du är intresserad av att köpa mapparna. Eller maila mig på erland@erlandlundin.com.

 

One Response to Så här gör du en egen KapaTavla

  1. […] Kontakt Digital Design Österlen bjuder in till workshop ”Hållbara Bilder” Så här gör du en egen KapaTavla […]

Lämna ett svar